Hääkuvauksen kesto

Usein kysyttyä hääkuvauksesta, osa 1: Kuinka valita sopiva pituus dokumentaariselle hääkuvaukselle?


Kaavoja hääsuunnittelujen etenemiseen on melkein yhtä monta kuin hääparejakin; toisille on itsestäänselvyys päättää hääpäivä heti kihlauksen jälkeen, toisille suunnitelmat muodostuvat pikkuhiljaa ajan saatossa.

Kuitenkin, kun suuret linjat eli hääpäivä, vihki- ja juhlapaikka ja tärkeimmät palveluntarjoajat on valittu, on usein seuraavana vuorossa kysymys: kuinka päättää hääkuvauksen kesto?

Suurin osa hääkuvaajista, jotka kuvaavat dokumentaarisia kuvauksia, hinnoittelevat kuvauspäivät tuntien mukaan, esimerkiksi 8, 10 ja 12 tuntia / koko päivä. Niille, jotka eivät halua valita tai karsia kuvattavia tapahtumia, valinta on helppo. Varaamalla valokuvaajan koko päiväksi, saa varmasti ikuistettua niin jännitystä kihisevät aamuvalmistelut, liikutuksen hääparin tavatessa toisensa, kuin ne illan railakkaimmat bileetkin.

Hääkuvaukseen investoidessa investoit ensisijaisesti muistoihin, mutta aina koko päivän buukkaaminen ei kuitenkaan ole mahdollista. Joten miten hääkuvauksen kestoa pitäisi oikeastaan lähteä miettimään? 

Listasinkin muutamia vinkkejäni, joiden pohjalta ehkä löydätte teille sopivimman ratkaisun.

Hääpäivän kulku

Ensimmäisenä askeleena kannattaa hahmotella hääpäivän alustava aikajana.

Milloin alkavat aamuvalmistelut, vihkimisen kellonaika, milloin kuvataan potretit, häiden tärkeimpien ohjelmanumeroiden ja häätanssin aikataulu, sekä iltabileiden aloitus. Hääparin potrettien lisäksi on hyvä miettiä riittävästi sopivia hetkiä myös muille kuville, kuten ryhmäkuville sukulaisten ja ystävien kanssa, koko hääseurueen kuville ja etenkin kesäiltaisin vielä auringonlaskun aikaan otettaville iltapotreteille. 

Hääpäivän runkoa hahmotellessa muodostuukin usein jo alustava ajatus myös dokumentaarisen hääkuvauksen kestosta, kun listalta alkaa nousta esiin tapahtumia, joista olisi ihana saada kuvia.

Aamuvalmistelut vai sittenkin iltajuhlaa?


Usein hääkuvaajien tarjoamia pienimpiä dokumentaarisia hääkuvauspaketteja ovat 6 tai 8 tunnin paketit. Koska hääpäivä alkaa usein jo varhain valmisteluilla, ja voi jatkua bilemeinigeissä yön pikkutunneille asti, tulee pienempien pakettien kanssa väistämättä joko-tai-tilanne. Mikäli vihkiminen on päivällä tai aikaisin iltapäivällä ja hääpari toivoo valmistautumisen kuvausta ennen vihkimistä, loppuu kuvaus illan päästä usein jo varhain. Jos taas hääpari toivoo riemukkaita kuvia tanssilattialta, kuvaus painottuu illan tunneille, eikä lyhyempiin paketteihin mahdu esimerkiksi aamuvalmisteluita. 

Milloin esimerkiksi 8 tunnin paketti sitten olisi hyvä valinta? Esimerkiksi silloin, kun hääkuvauksen toivotaan alkavan vihkimisestä, ja vihkiminen on vaikkapa klo 14. Näin kahdeksan tunnin kuvauspaketilla kuvausaikaa riittää aina kymmeneen asti, ja mukaan mahtuu ainakin suurin osa hääjuhlien ohjelmanumeroista ja viihtyisää menoa tanssilattialta. Vastaavasti, jos sama hääpari, jonka vihkiminen oli kello 14 toivoisi lisäksi hääpotrettien kuvaamista ennen vihkimistä, on kymmenen tunnin paketti paras ratkaisu.

Lempivinkkini etenkin kesällä häitään viettäville pareille on iltapotretit auringonlaskun aikaan. Vaikka ennen tai jälkeen vihkimisen kuvattaisiinkin ne ns. “viralliset hääpotretit”, on vielä pienen kuvaushetken suunnittelu iltaan kuin livahtaminen kahdenkeskiselle hengähdystauolle juhlien hulinasta. Iltapotretteja varten ei tarvitse lähteä usein kovinkaan kauas hääpaikasta, mutta tunnelma on jo aivan erilainen kuin ennen juhlia kuvatuissa potreteissa. Ja kesäiltojen upeat auringonlaskut vasta tunnelmaa luokin!

Toivottavasti saitte blogitekstistäni vinkkejä, jotka auttavat hahmottelemaan sopivinta ratkaisua juuri teidänlaisenne hääpäivän ikuistamiseksi!

Previous
Previous

Hääpäivän aikataulutus - valokuvaajan vinkit